Glycemic control in diabetic patients after dental treatments and use of antibacterial prophylaxis

Authors

  • Nancy Leonor Ambruster Sánchez Universidad de Ciencias Médicas de Santiago de Cuba. Facultad de Estomatología. Policlínico Docente Comunitario Ramón López Peña. Departamento de Estomatología General Integral. Santiago de Cuba. Cuba. https://orcid.org/0000-0001-8497-570X
  • Maritza Peña Sisto Universidad de Ciencias Médicas de Santiago de Cuba. Facultad de Estomatología. Hospital General Juan Bruno Zayas Alfonso. Departamento de Periodoncia. Santiago de Cuba. Cuba https://orcid.org/0000-0003-3633-4400
  • Oscar Rodríguez Reyes Universidad de Ciencias Médicas de Santiago de Cuba. Facultad de Estomatología. Departamento Ciencias Biológicas de la Estomatología. Santiago de Cuba. Cuba. https://orcid.org/0000-0002-3042-9153

Keywords:

diabetes, glycemia, prophylaxis, glucose, antibiotics, surgical risk, endocarditis.

Abstract

Introduction: The administration of antibacterial agents to reduce or eliminate pre and postoperative infections in diabetics has been polemic and controversial topic in Dentistry for decades. Objective: To determine glycemic control in diabetic patients after applied stomatological treatments and the use of antibacterial prophylaxis.
Methods: Observational descriptive cross-sectional study in 32 diabetic patients who required dental assistance in primary care. The variables type of diabetes, dental treatment performed, use of antibacterial prophylaxis, type of antibacterial agent prescribed and glycemic control were operationalized. For the determination of the latter, the blood glucose figures were measured instants before the treatment carried out and 24 hours later. The mean values obtained were compared through Wilcoxon of the signed ranks and U-Mann-Whitney non-parametric tests.
Results: The most performed stomatological treatments were dental extraction and scaling. Numbers of glycemia suffered increases after these procedures, but were not clinically significant and were not related to the use of antibacterial prophylaxis. Glycemic control was adequate in 84.4 % of diabetic patients.
Conclusions:
 The glycemic control of diabetic patients after the stomatological treatments performed is adequate and is not related to the use of antibacterial prophylaxis.

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Author Biographies

Nancy Leonor Ambruster Sánchez, Universidad de Ciencias Médicas de Santiago de Cuba. Facultad de Estomatología. Policlínico Docente Comunitario Ramón López Peña. Departamento de Estomatología General Integral. Santiago de Cuba. Cuba.

Estomatóloga Especialista de Primer Grado en Estomatología General Integral. Policlínico Docente Comunitario Ramón López Peña. Santiago de Cuba

Maritza Peña Sisto, Universidad de Ciencias Médicas de Santiago de Cuba. Facultad de Estomatología. Hospital General Juan Bruno Zayas Alfonso. Departamento de Periodoncia. Santiago de Cuba. Cuba

Estomatóloga Especialista de Segundo Grado en Periodoncia y Estomatología General Integral. Máster en Atención Primaria de Salud y en Atención de Urgencias Estomatológicas. Profesora e Investigadora Auxiliar.

Oscar Rodríguez Reyes, Universidad de Ciencias Médicas de Santiago de Cuba. Facultad de Estomatología. Departamento Ciencias Biológicas de la Estomatología. Santiago de Cuba. Cuba.

Doctor en Ciencias Médicas. Estomatólogo Especialista de Segundo Grado en Fisiología Normal y Patológica. Máster en Atención de Urgencias Estomatológicas. Profesor Auxiliar e Investigador Agregado.

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Published

2022-07-22

How to Cite

1.
Ambruster Sánchez NL, Peña Sisto M, Rodríguez Reyes O. Glycemic control in diabetic patients after dental treatments and use of antibacterial prophylaxis. Rev Cubana Med Milit [Internet]. 2022 Jul. 22 [cited 2025 Jan. 8];51(3):e02202058. Available from: https://revmedmilitar.sld.cu/index.php/mil/article/view/2058

Issue

Section

Research Article

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